Terug naar projecten
Consultancy

LBLOD: Loket voor lokale besluiten en gelinkte open data

In opdracht van ABB
Gebruikte technologie: mu.semte.ch, JavaScript, RDF, Virtuoso Universal Server, Ember.js, Git, Docker, Linux
Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) is een agentschap van de Vlaamse overheid dat instaat voor het beleid omtrent goed functionerende lokale besturen (gemeenten, OCMW's en provincies), duurzame steden, gelijke kansen en integratie en inburgering. Daarnaast ondersteunt het het Vlaamse en groene karakter van de Vlaamse Rand, de Vlaamse aanwezigheid in Brussel en de banden tussen Brussel en Vlaanderen.
ABB is dus een wendbare organisatie die meebouwt aan een duurzame en democratische samenleving in diversiteit door burgers en het bestuur te verbinden en te versterken. Dat doet ze door het bevorderen van gelijke kansen, een beleidskader en instrumenten aan te reiken die de relatie tussen burgers en bestuur bevorderen en in te zetten op de versterking van de bestuurskracht van lokale besturen, zodat taken op het meest burgernabije niveau kunnen worden uitgevoerd. ABB geeft inspiratie en antwoorden voor de bestuurlijke en maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.
Qmino ontwikkelt, samen met andere partners, een deel van het programma Lokale Besluiten als geLinkte Open Data (LBLOD). Dit programma omvat alle ABB-projecten over gelinkte data en lokale besluitvoering. Het doel van LBLOD is informatie uit besluiten van lokale besturen vindbaar te maken. Lokale besluiten bevatten immers waardevolle, authentieke gegevens voor iedereen. Doordat LBLOD deze gegevens op een gestandaardiseerde manier aanbiedt, kan iedereen ze makkelijker terugvinden en ermee aan de slag gaan.
De bijdrage van Qmino situeert zich vooral rond de uitwerking van enkele semantische producten binnen LBLOD. De grootste focus ligt hier op het digitaal loket voor lokale besturen. Dit is een online toepassing voor gegevensdeling tussen de lokale besturen en ABB. Zo kunnen besluiten en overzichtslijsten bijvoorbeeld elektronisch bezorgd worden aan de toezichthoudende overheid. De berichtgeving over deze besluiten en overzichtslijsten worden hier verzameld en beantwoord. Meer info over dit digitaal loket vindt u hier.
Qmino zorgt er samen met andere IT-partners voor dat automatisch aanmaken, indienen, verwerken en bezichtigen van besluiten en overzichtslijsten mogelijk wordt. Ook op andere semantische producten binnen LBLOD wordt Qmino's expertise ingezet.
Wat dit project uniek maakt, is dat wij werken met gelinkte data. Dit is een digitale methode om informatie te structureren en te publiceren, zodat mensen en zoekmachines deze informatie kunnen raadplegen op het internet.
Neem zeker een kijkje op de website van ABB voor meer informatie over het programma Lokale Besluiten als geLinkte Open Data.

Project idee?

Wij staan voor u klaar.
Contacteer ons
Project Idea
Qmino Logo
Experts in software engineering.
Partners in business.
© 2023 Qmino. All rights reserved |Website disclaimer |Privacy beleid