Softwareontwikkeling

 

Zit jouw hoofd vol software ideeën maar heb je niet de kennis om ermee aan de slag te gaan?

Dan ben je bij Qmino aan het juiste adres!

Om te garanderen dat je maximale waarde haalt uit onze samenwerking zetten wij in op volgende best-practices.

 

Scrum

 

Deze rugbyterm verwijst naar de spelfase waarbij alle teamleden schouder aan schouder één front vormen tegen de tegenpartij. Het doel van deze agile methode is om als één team het project tijdig op te leveren en om klanten tevreden te stellen.
Om dit te verwezenlijken, gebruiken we een product backlog met alle user stories. We leggen per sprint een backlog vast en leveren in herhalende periodes van twee tot vier weken werkende software op. Klanten evalueren de functionaliteit van onze software en voorzien feedback, die we opnemen tijdens onze volgende sprint.

Kanban

 

Kanban is een andere agile methode waarmee Qmino het softwareontwikkelingsproces kan organiseren. We gebruiken Kanban om onze processen te beheren en te verbeteren. Hierbij visualiseren we de workflow door de werkitems op te lijsten, het nut per item te evalueren en het werk te verdelen. Daarnaast limiteren we het werk door niet alle taken gelijktijdig op te nemen. Zo realiseren we een kortere levertijd en betere kwaliteit.

Test driven development

 

Bij TDD testen onze ontwikkelaars eerst de randvoorwaarden van de code af voordat ze deze volledig uitschrijven. Zo zijn ze zeker dat de code werkt en voorkomen ze tijdsverlies bij het uitwerken van incorrecte software. Bovendien sporen onze ontwikkelaars via TDD sneller fouten op na regressietesten. Deze testen zorgen ervoor dat fouten gedetecteerd kunnen worden na onderhoud aan de software.  Hierdoor besparen onze consultants je dus waardevolle tijd en kosten.

Gedeeld bezit van code

 

Elke ontwikkelaar kan code herschrijven om het project tot een goed einde te brengen. Dit betekent ook dat de code eigendom is van het hele team en niet van enkele individuen. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelingstaken binnen een project en herschrijft de code zo eenvoudig mogelijk. Op die manier blijft ze leesbaar voor elke ontwikkelaar en vermijd je dat een collega onmisbaar wordt. Een consistente stijl zorgt voor een optimale leesbaarheid en krijgt voorrang op een persoonlijke codestijl.

Pair programming

 

Twee ontwikkelaars werken samen aan een taak. De bestuurder typt de code en legt uit waarom hij dit doet. De navigator denkt vooruit en anticipeert op mogelijke valkuilen. Na een kwartier wisselen de rollen om. Door samen na te denken, komen er vaak oplossingen aan het licht die geen van beiden apart had bedacht. Dit leidt tot betere productiviteit, kwalitatieve code en kennisoverdracht. Met twee bereik je immers meer dan alleen.

Continuous delivery

 

Als er nieuwe code is geschreven, wordt deze voortdurend getest en geïntegreerd. Hierdoor worden fouten snel opgemerkt en kan er meteen ingegrepen worden wat het bouwen, integreren en implementeren van software vergemakkelijkt.  Bovendien kijken we bij Qmino kritisch hoe we systemen kunnen verbeteren. Eens het probleem is vastgesteld, kunnen we de oplossing documenteren en testen. Als het mogelijk is, kunnen we de oplossing zelfs automatiseren. Zo lossen we het initiële probleem op en zorgen we er bovendien voor dat het zich in de toekomst niet meer voordoet. Twee vliegen in één klap!

Refactoring

 

Refactoring is het systematisch herlezen en herschrijven van de broncode van een computerprogramma. Het doel van refactoring is codevereenvoudiging. Op die manier verbetert de leesbaarheid en het onderhoud van de code. Ook oude toepassingen kunnen via refactoring nog operationeel gehouden worden.

Hebben we je overtuigd van deze best practices en wil je met ons samenwerken?

Ben je benieuwd hoe het proces hierna verloopt?

Je aanvraag komt terecht bij , onze business developer. Zij speelt dit bericht door naar één van onze zaakvoerders, Ewout of Yves.

Binnen drie dagen nemen zij contact op om jouw eerste vragen te beantwoorden. Afhankelijk van je vraag wordt er een vrijblijvend gesprek ingepland. Als we overgaan tot een samenwerking lopen de overige contacten via Leen, onze analiste. Zij vertaalt als geen ander jouw wensen en zet het ontwikkelingsteam in actie.

Zo worden jouw software ideeën werkelijkheid.